METUAnkara
x = independently organized TED event

Theme: AYNA

This event occurred on
April 27, 2024
Ankara, Ankara
Turkey

“Herkesin herkesten öğrenebileceği bir şey vardır.” Düşüncesiyle yola çıkmış ve paylaşmaya değer fikirlerin yayılması gerektiğini düşünen Orta Doğu Teknik Üniver-sitesi öğrencileri tarafından Prof. Dr. M. Bilge Demirköz küratörlüğünde yılda bir kez düzenlenen organizasyondur.
TEDxMETUAnkara’da amaç, dünyayı değiştirme gücüne sahip fikirlerin gerek ülke içinde gerekse dünya çapında yayılıp benimsenmesine olanak sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda bu yıl 8. etkinliğini düzenleyen TEDxMETUAnkara, Türkiye’nin en önemli TEDx organizasyonlarından biridir.

KKM
Middle East Technical University
Cankaya
Ankara, Ankara, 06800
Turkey
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­M­E­T­U­Ankara events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ayşen Şahin

Moderatör
İzmir Bornova Anadolu Lisesi 1997, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 2001 mezunu olan Ayşen Şahin, Mbsays İletişim Ajansı kurucu ortağı olup Nisan ve Güney’in annesidir. Ekşi Öyküler, 90’lar Kitabı, Mutsuz Aşk Vardır, Adı Kadın, Kadınların Yüzü, Deniz Oldular, İçimdeki Kırk Kadın gibi birçok kolektif kitapta öyküleri yayınlandı. İlk sayılarından bu yana Bavul Dergi, İstasyon Dergi ve Rağmen Kitap Dizisinde, 2015’ten itibaren Evrensel Gazetesi’nde ve farklı mecralarda da yazmaya devam etmektedir. 2016’da yayımlanan ilk kitabı Lakin iyi Yaşadık ile Balev Beyaz Yorum Ödülü’ne layık görülmüştür. İkinci kitabı ‘’Olay Şöyle Oldu’’ 2020’de yayımlanmıştır. Günümüzde iletişim alanında ihtiyaç duyulduğunda yorumcu olarak belirli kanallarda yer almaktadır. Ayşen Şahin, yazarlık kariyerinin yanı sıra iletişim ve pazarlama alanında da çalışmalar yapmaktadır.

Bahar Güntekin

Biyofizikçi,Akademisyen
Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamlayan Prof. Dr. Bahar Güntekin, Türkiye'nin önde gelen nörobilim ve sinirbilim uzmanlarındandır. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi ve SABİTA Sinirbilim Araştırmaları Merkezi müdürüdür. Beynin elektriksel aktivitesinin bilişsel süreçlerde nasıl değiştiği nasıl modüle edildiği ve bu sinyallerin farklı nörolojik- psikiyatrik hastalıklarda nasıl bozulduğunu anlamak konusunda yenilikçi çalışmaları mevcuttur. Ulusal-uluslararası düzeyde birçok bilimsel yayına sahiptir. Bahar Güntekin 2015 yılında TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülüne, 2016 yılında, ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü’ne, 2023 yılında ise uluslararası “EEG and Clinical Neuroscience Society” tarafından verilen “Roy John” ödülüne layık görülmüştür, 2023 yılında TÜBA Asosye üyesi olarak seçilmiştir.

Burçe Karaca

Performans
Karaca, Türkiye'nin önde gelen modern klasik bestecilerinden ve piyanistlerinden biri olarak tanınıyor. Sürekli olarak çeşitli festivallerde ve konserlerde izleyicilerle etkileşimde bulunan Karaca, Türk halk müziği ve klasik unsurların birleşimini paylaşarak dinleyicilere müzikal bir deneyim sunuyor. Beş yaşında piyano çalmaya başlayan Karaca, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin flüt bölümünde lise kısmını tamamladı ve Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Teorisi ve Kompozisyon bölümünden mezun oldu. Ayrıca, minimalist ve çağdaş besteleri içeren ‘Moving Along the Blanks’ ve ‘Journey on Rails’ gibi albümleriyle tanınan Karaca, Türkiye'nin çeşitli şehirlerindeki çeşitli Güzel Sanatlar Liseleri ve Üniversitelerinde öğrencilerle Proje GSL girişimi kapsamında müzik ve deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor.

Hasan Söylemez

Film Yönetmeni
Batı Afrika’nın bütün ülkelerini bisikletle dolaştı, yoldayken Afrikalıların hayallerini konu alan Journey to Dreams adlı 17 bölümlük belgesel serisi yaptı. En son, Sahra Çölü’nü geçmeye çalışan göçmenlerin hikâyesini anlatan ilk uzun metraj filmi TENERE'yi çekti. Tenere, dünya prömiyerini Amerika'da dünyanın en büyük siyahi film festivali olan The Pan African Film Festivali’nde, Avrupa prömiyerini de üç dalda aday gösterilip ‘’En iyi Sinematografi’’ ödülü aldığı Manchester Film Festivali’nde yaptı. Yurt içi ve yurtdışında birçok uluslararası film festivalinde gösterilen Tenere, dijital platformlarda, sinemalarda ve televizyonlarda milyonlarca izleyiciyle buluştu.

Jilber Barutçiyan

Mikolog
1982'de Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Fakültesi'nde okudu. Aynı yıl İsviçre'ye taşınan Barutçiyan, mantarlarla ilgilenmeye burada başladı. Sonraki 26 yıl boyunca mantarlarla ilgilenmeye devam etti ve 2006'da İsviçre Mantar Uzmanları Kuruluşu'nun uzmanlık sınavlarını vererek VAPKO diplomasını almaya hak kazandı. Bu diplomanın İsviçre dışındaki tek sahibi olan Barutçiyan, aynı yıl Türkiye'ye döndü. Türkiye'de bulunduğu 19 yıl boyunca Türkiye’nin dört bir yanında araştırmalar yaptı. Bu çalışmalarını ve beraber çalışma yürüttüğü profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilen mantar fotoğraflarını 2012'de yazdığı Türkiye'nin mantarları kitabında derledi. 2012 yılında Türkiye’nin ilk mantar rehber kitabını yazan Barutçiyan, daha sonra bu kitabın güncelleştirilmiş ve genişletilmiş versiyonunu oluşturmuştur. Alanında uzmanlaşmış ve birçok başarıya imza atmış olan Barutçiyan, günümüzde de mantarlar üzerine çalışmalar gerçekleştirmeye devam etmektedir.

Mad Dance Theatre

Performans
MAD Dance Theatre, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Modern Dans bölümünden mezun sanatçılar tarafından kurulmuş, evrensellik ilkesini esas alan çalışmalarıyla uluslararası standartlarda tanınan bir topluluktur. Değişen ve gelişen dünya ile birlikte sanatın da sürekli bir dönüşüme ihtiyaç duyduğuna inanmakta, sanat eğitimi ve üretimine odaklanarak üreten ve icra eden sanatçılara bağımsız çalışabilecekleri alanlar yaratmayı hedeflemiştir. Başta Ankara'da sonrasında ülkemiz genelinde çağdaş dans akımına güç katmayı misyon edinen MAD Dance Theatre, kurulduğu günden bu yana kesintisiz bir şekilde sanatçı ve seyirci eğitimine odaklanarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Murat Palta

Sanatçı
Geleneksel Türk minyatür sanatını, küresel pop kültürü ögeleri ile harmanlayan Palta, eserlerinde benzersiz bir diyalog kurar. "Star Wars"dan "The Godfather"a kadar geniş bir yelpazede Batı sinemasının klasiklerini, Osmanlı minyatürü teknik ve estetiğiyle yeniden yorumlayarak uluslararası sanat sahnesinde adından söz ettirmiştir. Bu yaratıcı sentez, hem yerel hem de global zeminde büyük bir ilgi görmüş, çalışmaları dünya çapında sergilerde yer almıştır. Sanatının merkezinde, kültürel mirasın disiplinlerarası çağdaş ifade biçimleriyle yeniden yorumlanması yatar. Sahne sanatlarının zenginliklerini ve tarihi derinliklerini çağdaş dünyanın vizyonuyla bütünleştiren Murat Palta, sanatıyla, farklı zamanları ve coğrafyaları birleştirerek, kültürlerarası anlayış ve etkileşimin güçlü bir örneğini sergilemektedir.

Mustafa Yücel

Derin Deniz Araştırmacısı, Akademisyen
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden 2005 yılında mezun olan Mustafa Yücel, 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Delaware Üniversitesi'nde doktora derecesi aldı. Fransa ve Almanya'da doktora sonrası çalışmalarının ardından, 2015 yılında ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Dr. Yücel'in araştırma alanları arasında okyanuslardaki biyojeokimyasal döngüler, derin deniz ekosistemleri, sürdürülebilir deniz ekonomisi ve deniz gözlem sistemlerinin geliştirilmesi bulunmaktadır. Birçok ulusal bilim ödülü sahibi Yücel aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesidir. Şu anda, ODTÜ’nün Avrupa'da 15 ülkede 40'tan fazla ortağı koordine ettiği H2020 Karadeniz CONNECT (2019-2023) ve BRIDGE-Karadeniz (2021-2025) projelerinin eş-koordinatörüdür. Dr. Yücel ayrıca 2023 yılında bir ERC Konsolidatör Hibe kazanmış ve başlatmıştır - ERC Projesi DeepTrace, 2028'e kadar 5 yıl sürecek.

Özgür Akarsu

Fizikçi, Akademisyen
Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nden lisans derecesini aldıktan sonra, aynı üniversitede astrofizik alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamlamıştır. Doktora sonrası bilimsel hayatına Türkiye Bilimler Akademisi'nin desteğiyle Koç Üniversitesi Fizik Bölümü'nde başlayan Akarsu, daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü'nde doçent olarak göreve başlamış ve halen burada profesör olarak bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir. Akarsu, kuramsal ve gözlemsel kozmoloji alanında dünyaca tanınan bilim insanlarıyla ortak bilimsel araştırmalar yürütmekte ve öncü bilimsel çalışmalara imza atmaktadır. Genç bilim insanlarına verilen, ülkemizin en prestijli bilim ödüllerinden Bilim Akademisi BAGEP ve Türkiye Bilimler Akademisi TÜBA-GEBİP ödüllerine layık görülmüştür.

Özlem Denizmen

Sosyal Girişimci
Özlem Denizmen, lisans eğitimini Cornell Üniversitesi Endüstri İşletmeciliği Bölümü’nde tamamlamış, sonrasında MIT Sloan School of Management’ta MBA (finans) yüksek lisansı yapmıştır. Stanford’da müzakere, GE Crotonville Merkezi’nde liderlik, Harvard Business School’da ileri seviye yönetim, Harvard Kennedy School’da da toplum liderliği programlarını tamamlamıştır. Şu anda Doğuş Otomotiv ve Doğuş Oto Yönetim Kurulu Üyesidir. 2010 yılında Para Durumu sosyal girişimini başlatmış, bu amaçla çeşitli mecralarda televizyon programları ve gazetelerde yazar olarak da görev yapmıştır. ‘Parasını yöneten hayatını yönetir’ mottosuyla teknoloji alanlında da Monay mobil uygulamasını ekibiyle hayata geçirmiştir. Beyaz Saray Girişimcilik Zirvesi’ne katılan 5 Türk’ten biri seçildi. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından “Genç Küresel Liderler” listesine alındı. İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (BPW) tarafından ‘sosyal girişimcilik alanında da yılın en başarılı kadını’ seçildi.

Organizing team

Bilge
Demirkoz

Ankara, Turkey
Organizer

Erenay
Aktaş

Co-organizer
  • Aylin Hayal Ersin
    Marketing/Communications
  • Gökce Sinanoğlu
    Partnerships/Sponsorship
  • Mustafa Selçuk Süngü
    Production
  • Selen Yancı
    Operations
  • Zeynep Kabataş
    Production