UniversityofLjubljana
x = independently organized TED event

Theme: Začimbe življenja

This event occurred on
April 14, 2022
Ljubljana, Ljubljana
Slovenia

Ker so majhne stvari tiste, ki naredijo veliko razliko. ✨

Zato smo kot temo letošnjega dogodka izbrali 𝐙𝐚𝐜̌𝐢𝐦𝐛𝐞 𝐳̌𝐢𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐣𝐚. Vsak posameznik lahko, pa četudi le z majhnimi stvarmi, prispeva k boljšemu jutri - tako kot majhne začimbe izboljšajo celoten okus. Verjamemo, da kot skupnost skupaj pripomoremo k boljši družbi in ustvarjamo okolje, polno sprejemanja, kjer smo vsi enaki v svoji drugačnosti. Začimbe življenja pa ne predstavljajo le dobrih dejanj; začimbe življenja so tudi družina, prijatelji, znanje, hobiji, kultura, literatura, glasba, prelep sončni zahod… Vse, kar v pravi meri ‘začini’ naše življenje.🧡
Prisluhnil boš 𝟔 𝐧𝐚𝐯𝐝𝐢𝐡𝐮𝐣𝐨𝐜̌𝐢𝐦 𝐩𝐨𝐳𝐚𝐦𝐞𝐳𝐧𝐢𝐤𝐨𝐦, ki bodo vsak s svojo zgodbo začinili naš dogodek:
❌ Arijana Filipić
❌ David Zupančič
❌ Brigita Chuuya Jezeršek
❌ Rebeka Udvanc
❌ Teja Pirnat
❌ Ana Velikonja
Dogodek bo potekal 𝐯 𝐳̌𝐢𝐯𝐨 (končno!), in sicer 𝐯 𝐜̌𝐞𝐭𝐫𝐭𝐞𝐤, 𝟏𝟒. 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐨𝐛 𝟏𝟖. 𝐮𝐫𝐢 𝐯 𝐝𝐯𝐨𝐫𝐚𝐧𝐢 𝐒𝐢𝐓𝐢 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐚 𝐁𝐓𝐂. Vabljen, da se nam pridružiš in si začiniš četrtkovo popoldne!🤗
—--------
*𝐓𝐄𝐃𝐱𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐲𝐨𝐟𝐋𝐣𝐮𝐛𝐥𝐣𝐚𝐧𝐚 je licenčni dogodek organizacije TED. Ob konferencah z zaščitnim znakom TED (ang. Technology, Entertainment and Design) so zasnovali program TEDx, pri čemer x pomeni neodvisno organiziran dogodek.
—--------
𝐈𝐝𝐞𝐣𝐞, 𝐯𝐫𝐞𝐝𝐧𝐞 𝐬̌𝐢𝐫𝐣𝐞𝐧𝐣𝐚.

SiTi teater
Ameriška ulica 3
Ljubljana, Ljubljana, 1000
Slovenia
Event type:
University (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Universityof­Ljubljana events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Ana Velikonja

Postdoktorska raziskovalka
Sem Ana Velikonja iz Ajdovščine, vendar trenutno živim in delam na University College Cork na Irskem, natančneje na inštitutu APC Microbiome. Študirala sem na Univerzi v Ljubljani, kjer sem zaključila študij Mikrobiologije. Šolanje sem nadaljevala ob delu v podjetju Mlinotest d. d. , ki mi je omogočilo zaključiti doktorat iz področja Biomedicine na UL. Za mojo doktorsko nalogo sem preučevala kako uživanje ječmenovih beta-glukanov vpliva na sestavo črevesnega mikrobioma, inzulinsko rezistenco in koncentracije holesterola v krvi pri osebah z metaboličnim sindromom. Po zaključenem študiju se mi je ponudila priložnost za delo na APC microbiome, ki sem jo brez oklevanja sprejela, saj je to eden večjih inštitutov v Evropi, ki se ukvarja s področjem humanega mikrobioma, ki je hkrati moja strast. Trenutno se raziskovalno ukvarjam s preučevanjem vplivov mikrobioma, genetike človeka in prehrane pri razvoju kroničnih črevesnih boleznih.

Arijana Filipić

Postdoktorska raziskovalka
Končala sem prvo in drugo stopnjo Mikrobiologije na Biotehniški fakulteti. Mikrobiološko pot sem nadaljevala tudi med doktoratom, ki sem ga opravljala na Nacionalnem inštitutu za biologijo (kjer sem tudi trenutno zaposlena) v sodelovanju z raziskovalci z Instituta “Jožef Stefan”. V sklopu doktorata sem preučevala, kako hladna plazma vpliva na različne viruse v vodi. Profesionalno se ukvarjam z uporabo hladne plazme in hidrodinamske kavitacije za dekontaminacijo, s poudarkom na uničevanju virusov. Za ta namen uporabljam tudi številne druge metode. Poleg tega preučujem uspešnost delovanja zaščitnih mask. Moji hobiji vključujejo šport, druženje, igranje igric in razvajanje, po možnosti na sončku, ob morju.

Brigita Chuuya Jezeršek

Psihoterapevtka
Moje ime je Brigita Chuuya Jezeršek in sem psihoterapevtka. Živeti življenje v polnosti me je vedno navdihovalo, zato je bila izbira poklica lahka. Sem magistrica zakonskih in družinskih študijev, zaključila sem podiplomski študij izpopolnjevanja iz zakonske in družinske terapije. Kot doktorska kandidatka svoje znanje nadgrajujem na doktorskem študiju zakonske in družinske terapije. V okviru znanstveno raziskovalnega dela raziskujem predvsem izkušnjo izgube ljubljene osebe in z njim povezanega žalovanja ter dejavnikov tveganja.

David Zupančič

Specializant infektologije
Po izobrazbi sem zdravnik, opravljam specializacijo iz infektologije v UKC Ljubljana. Medicina mi vzame ogromno časa in mi obenem nudi neskončno količino zadovoljstva in občutkov izpopolnjevanja. Moje delo me vsa dan izziva, podira in na novo gradi. V medicino sem zaljubljen, obenem pa jo vsaj enkrat tedensko iz srca zasovražim in preklinjam vse svoje pretekle karierne odločitve. Sicer služba ni moja glavna strast, niti moje največje veselje v življenju. Mirni trenutki z družino, izleti v naravo, dolgi večerni pogovori s prijatelji, dobre knjige, topli pomladni dnevi na balkonu, hladen kozarec vode po intenzivnem treningu. V vsakem dnevu bi lahko našel nekaj najljubšega. Moja začimba življenja je prijateljstvo. Sem živi dokaz, da smo ljudje socialna bitja. Sem glasen, ekstrovertiran in najbolj potrt v trenutkih, ko sem sam. Izkušnje, veselje, velika navdušenja in razočaranja tega življenja, vse najrajši delim z ljudmi, ki so mi blizu.

Rebeka Udvanc

Študentka, podjetnica
Sem Rebeka Udvanc, 24-letna študentka biotehnologije (trenutno zaključujem magistrski študij) in so-ustanoviteljica podjetja z medeno kozmetiko Beesmetic, kjer prevzemam vlogo marketinga, pisanja vsebin in razvoja novih produktov. S podjetništvom sem se začela ukvarjati že v gimnaziji, med ustvarjanjem svoje podjetniške zgodbe pa še danes vsak dan premagujem samo sebe in se srečujem z novimi izzivi, ki poskrbijo, da nikoli ni dolgčas. Rada spoznavam druge kulture in občudujem drugačnost, zato sem prepotovala 24 držav v Evropi, Ameriki, Aziji in Afriki, seznam tistih, kamor bi rada še šla, pa je še mnogo daljši. Obožujem izlete v naravo, rolanje, veter v laseh in adrenalin ob spuščanju v doline ter terensko jahanje po čudovitih gozdovih in vaseh Dolenjske. Ko lahko "izklopim" analitični del možganov, se najraje lotim slikanja na platno, ustvarjanja v kuhinji ali igranja inštrumentov.

Teja Pirnat

Pravnica
Sem Teja Pirnat, 26-letna sodniška pripravnica, zaposlena na Višjem sodišču v Ljubljani in soustanoviteljica Inštituta Aequator, v okviru katerega skupaj s še nekaj pravnimi kolegi in kulturnikom ozaveščamo o pomenu pravnega znanja in nudimo brezplačno pravno svetovanje posameznikom, ki si ne morejo privoščiti profesionalne pravne pomoči. V prostem času pa rada raziskujem svet okoli sebe - od jamskega (sem tudi jamska vodnica), podvodnega (neizmerno rada se potapljam), pa vse do visokogorskega (že ponosno prilezla na Triglav!). Toliko raje, če v družbi najbližjih. Sol je moja naj začimba življenja. Je tista pika na i, ki naredi večino jedi res dobrih (ja, v kuhinji ne maram eksperimentiranja), ki res prepriča naše čute, da smo na morju, ko na naši koži ostane še potem, ko pridemo iz vode, ki nam pomaga, da ostanemo nad vodno gladino in ki, če pride na rano, močno zapeče, tako da vemo, da smo res živi.

Organizing team

Anamarija
Čuden

Ljubljana, Slovenia
Organizer

Ajda
Frankovič

Ljubljana, Slovenia
Co-organizer