Národní
x = independently organized TED event

This event occurred on
June 19, 2021
Praha, Praha 7
Czech Republic

In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TEDTalks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection in a small group. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized (subject to certain rules and regulations).

National Gallery
Dukelských Hrdinů 47
Praha, Praha 7, 17000
Czech Republic
Event type:
Countdown (What is this?)
See more ­T­E­Dx­Národní events

Speakers

Speakers may not be confirmed. Check event website for more information.

Cyril Klepek

Cyril Klepek je propagátorem cirkulární ekonomiky odpadových materiálů a zakladatel a CEO internetové burzy druhotných surovin Cyrkl. Věří v pozitivní sílu nových kruhových inovativních procesů, udržitelného podnikání a technologií. V minulosti pracoval také jako projektový manažer inovací v oblastech automobilového průmyslu, HR, IT a technologie, financí a e-commerce.

Eliška Knotková

Eliška Knotková v současnosti působí v Balance is Motion, kde se věnuje propojování designu s analytickým přístupem k environmentálním výzvám. Dlouhodobě se zabývá inovativními materiály a pomáhá klientům napříč odvětvími nacházet vhodná materiálová řešení s ohledem na životní cyklus produktu. Jako lektorka a konzultantka působila v centru pro inovativní materiály matériO Prague. Stojí za nápadem a organizací mezinárodní konference Sketch the change!, zaměřené na cirkulární ekonomiku v designu, módě a architektuře.

Jan Valeška

Jan Valeška je průkopníkem komunitou podporovaného a udržitelného zemědělství. Je zakladatelem a členem správní rady Nadace pro půdu, spolupracuje s mnoha organizacemi podporujícími rozvoj místního, ekologického zemědělství založeného na potravinové suverenitě. Stál také u vzniku bedýnkového systému a farmářských trhů v ČR.

Jana Maussen

Ekonomka a absolventka Harvard University. Pracovala jak v privátním, tak státním i neziskovém sektoru, na finančních trzích, ale i na projektech podpory podnikání pomocí zaměstnanecké participace a veřejných politik udržitelného rozvoje. V současné době se v Centru pro energetiku a dopravu podílí na monitorování procesů tvorby EU fondů a díky občanské participaci usiluje o co největší vynaložení prostředků na transformaci energetiky a dekarbonizaci exportních kreditních agentur.

Jaromír Bláha

Jaromír Bláha je expert na ochranu lesů a divoké přírody v Hnutí Duha. V letech 1999 a 2008 obdržel od slovenské Nadácie Zelená nádej středoevropskou Cenu za lesoochranársky čin roka, v roce 2000 Haas-Lechnerovu cenu v Německu a v roce 2003 cenu Přátel přírody. Zejména díky jeho práci obdrželo Hnutí DUHA v roce 2014 prestižní cenu za ochranu přírody Euronatur, v roce 2016 pak získal cenu Josefa Vavrouška.

Jaromír Marušinec

Jaromír Marušinec je expert v oblasti elektromobility a její průkopník v České republice. Je zakladatelem a předsedou Asociace elektromobilového průmyslu. Stojí za první českou nabíjecí stanicí na dálnici D1 Vystrkov u Humpolce a je mj. také zakladatelem prvního českého elektro carsharingu, editorem seznamu nabíjecích stanic v ČR a statistiky elektromobilů v ČR a členem Výboru pro udržitelnou dopravu Vlády ČR.

Jiří Prachař

Jirka Prachař je vedoucí programu Farmářská škola, jehož cílem je “vypěstovat” u nás více ekologických a biodynamických zemědělců. Jiří sám strávil šest let na ekologických farmách v Německu, v rámci místního vzdělávacího systému, kde následně i sám vyučoval. Bohaté zkušenosti z Německa, ale i dalších zemí, kde tento praktický vzdělávací model již léta funguje, zúročuje při rozjezdu unikátní Farmářské školy v naší republice.

Jitka Vrtalová

Jitka Vrtalová nastoupila původně jako stavební inženýrka do skandinávské stavební firmy. Dnes překládá informace z vědeckého světa do praktického každodenního života. Ve spolku Partnerství pro městskou mobilitu má na starosti komunikaci a pravidelně přispívá na portály dobramesta.cz, akademiemobility.cz a citychangers.eu. Neúnavně také sbírá příklady z českých i zahraničních měst, která se postupně vydávají na cestu k vyšší udržitelnosti.

Karel Goláň

Karel Goláň je architektem, který hledá udržitelnou budoucnost architektury. Jeho snem není jen navrhnout budovu, ale najít procesy a metody, jak udržitelné budovy či města mohou vznikat a přinášet radost. Spoluzaložil architektonické studio crea_tura, které uvádí principy udržitelnosti a cirkulární ekonomiky do praxe. Je také externím expertem na udržitelné stavebnictví v Institutu cirkulární ekonomiky a CIRA Advisory. V rámci doktorského studia na Fakultě architektury ČVUT se věnuje komplexnímu výzkumu budoucnosti udržitelné architektury.

Kristýna Zindulková

Kristina se zabývá otázkou, jak dekarbonizovat českou ekonomiku a přitom zamezit negativním sociálním dopadům v uhelných regionech. Je součástí klimatického výzkumného týmu Asociace pro mezinárodní otázky, spolupracuje s Centrem pro dopravu a energetiku. K těmto tématům ji přivedlo studium environmentalistiky a veřejné ekonomie na Masarykově univerzitě a v Kanadě, vedení simulace Environmentálního shromáždění OSN pro středoškoláky, práce na Ministerstvu zahraničních věcí i účast na výzkumu v horských lesích.

Martin Sedlák

Martin Sedlák v současnosti působí na pozici programového ředitele Svazu moderní energetiky. V prostředí moderní energetiky se pohybuje již více než deset let. Spolupracuje také s Aliancí pro energetickou soběstačnost, nezávislým sdružením komentujícím vývoj české i evropské energetiky, a je spoluzakladatelem zpravodajského portálu Obnovitelně.cz.

Michaela Pixová

Michaela Pixová se jako kritická sociální geografka zabývá společensko-prostorovými tématy souvisejícími se sociální a environmentální spravedlností a udržitelností. Působí jako výzkumnice, aktivistka, publicistka, i vysokoškolská učitelka. Na University of New York v Praze vyučuje předmět zaměřený na komplexní souvislosti mezi fungováním moderní lidské civilizace s aktuální environmentální a klimatickou krizí a jejím globálním rozměrem.

Michal Nekvasil

Michal Nekvasil momentálně pracuje v Evropské komisi jako specialista na adaptaci na změnu klimatu. Jako poradce pro otázky klimatické změny a jejich dopadů má dlouholeté zkušenosti s prací v delegaci Evropské unie v Nikaragui a Georgii, kde po dobu 8 let dohlížel na více než 200 vládních i nevládních projektů zaměřených na změnu klimatu, energetiku, životní prostředí (ochrana biodiverzity, vodní hospodářství, lesnictví), nakládání s odpady, snižování rizika katastrof, dopravu a rozvoj venkova, pitné vody a kanalizace, cestovního ruchu, bezpečnosti a lidských práv.

Ondráš Přibyla

Ondráš Přibyla je zakladatel a lídr projektu Fakta o klimatu. Vystudoval teoretickou fyziku, ale pak přehodil výhybku a místo vědecké kariéry se začal věnovat komunikaci. Nejdřív působil jako popularizátor a lektor na Masarykově Univerzitě v Brně, později rozšířil svou doménu o metodiku Nenásilné komunikace, mediaci konfliktů a práci s komunikační kulturou v organizacích. V projektu Fakta o klimatu, který získal cenu za komunikaci globální změny klimatu, spolu se svým týmem vytvářejí vizualizace dostupných dat o změně klimatu a možných řešení.

Petr Rokůsek

Petr Rokůsek je vizionář v oblasti udržitelné ekonomiky a moderní energetiky. Svým dlouholetým podnikáním ukazuje, jak lze chytře spojovat přírodu a technologie. V roce 2008 založil akciovou společnost Nano Energies, která prostřednictvím tří divizí udržitelně obchoduje s elektřinou a přináší tak firmám i běžným uživatelům možnost efektivně a odpovědně nakládat s elektrickou energií. S týmem expertů se aktuálně zaměřuje na výzkum a testování možností sdílení elektřiny a agregování energetické flexibility.

Radka Pokorná

Radka Pokorná v současné době vede společensky prospěšný podnik Kokoza, kde se zaměřuje na udržitelný rozvoj měst skrze městské pěstování a kompostování. V oblasti udržitelnosti se pohybuje od roku 2006, byla odbornou garantkou Fóra pro udržitelné podnikání. Je autorkou metodiky zakládání komunitních zahrad, spolu s kolegy napsala knihu Pěstujeme ve městě. Za autorství několika sociálních inovací byla oceněna i cenou Via Bona.

Václav Bystriánský

Václav Bystrianský v minulosti několik let vedl mezinárodní vzdělávací program Horizon Hydrogen Grand Prix, který umožnuje studentům na středních školách po celém světě konstruovat vlastní vodíkové závodní autíčka. V současnosti je výzkumníkem v ORLEN UniCRE, kde se mj. věnuje způsobům výroby tzv. zeleného vodíku vhodným v podmínkách ČR. Je rovněž jedním z členů představenstva České vodíkové platformy – HYTEP, která si klade za cíl informovat a spojovat zájemce o vodíkové technologie ať už z řad průmyslu či široké veřejnosti.

Veronika Nováčková

Veronika Nováčková je ředitelkou neziskové organizace Bezobalu. Vystupuje v médiích, na přednáškách i workshopech, kde hovoří o tom, jak minimalizovat vznik odpadů, žít udržitelně a nakupovat vědomě. V přednáškách propojuje vlastní každodenní zkušenosti se znalostí širšího kontextu a množstvím souvisejících témat, jako je ekologické zemědělství, nakládání s odpady nebo výroba domácí kosmetiky či drogerie. Za neziskovou organizaci se podílí na vzniku asociace sdružující bezobalové obchody v Česku.

Vojtěch Benedikt

Vojtěch Benedikt se věnuje rozvoji a revitalizaci měst s ohledem na udržitelný rozvoj a dopravu. Během pěti let práce v zahraničí (Velká Británie, Švédsko) byl součástí multidisciplinárních týmů při návrzích i realizaci projektů transformací historických městských center či návrhu zcela nových městských celků na zelené louce. V současné době pracuje jako odborník v oblasti udržitelné dopravy pro hl. město Prahu v její příspěvkové organizaci IPR.

Vojtěch Kotecký

Vojtěch Kotecký je český zoolog, publicista a ochránce životního prostředí. V současnosti pracuje jako analytik v think-tanku Glopolis. V minulosti mj. zastával funkci programového ředitele v občanském sdružení Hnutí DUHA. Je členem Rady vlády pro udržitelný rozvoj a Rady surovinové politiky ministerstva průmyslu a předsedal také mezinárodní federaci ekologických organizací Friends of the Earth Europe. Publikoval řadu článků týkajících se ochrany přírody a ekologické politiky a za svůj přínos veřejné debatě o životním prostředí získal Cenu ministra životního prostředí.

Žaneta Gregorová

Žaneta Gregorová vystudovala žurnalistiku a environmentální studia. Roky se jako vedoucí věnovala rozvoji fundraisingu, komunikace a engagementu v Hnutí DUHA s cílem dosáhnout změny pravidel v oblasti ochrany přírody a životního prostředí. Dnes se, stále jako členka klimatického hnutí, věnuje v německé nadaci Heinrich Böll Stiftung spolupráci s těmi, kteří informují o dopadech změny klimatu a přinášejí skutečná řešení pro klimatickou krizi na místní i celostátní úrovni. Píše do časopisu Sedmá generace.

Zdeňka Voštová

Zdeňka Voštová je psychoterapeutka a mediátorka. Mezi její specializace patří poskytování emocionální podpory lidem, na které doléhá tíha environmentální krize. Pravidelně na toto téma pořádá přednášky a prožitkové workshopy pro lidi aktivní v environmentálních hnutích i pro širokou veřejnost. Při své práci čerpá z Gestalt psychoterapie, práce obnovující spojení od hlubinné ekoložky Joanny Macy a mindfulness. Věří, že emocím a vnitřnímu světu lidí je třeba věnovat péči a pozornost stejně tak jako velkým systémovým změnám a že jedno od druhého nelze zcela oddělit.

Organizing team

MATEJ
PROKOP

Organizer